SLA Warsaw, znajdująca się przy ulicy Świętokrzyskiej 3, to jedno z miejsc, które przyciąga warszawiaków i turystów swoimi kulinarnymi doznaniami oraz elegancką atmosferą.
Położona w sercu miasta restauracja cieszy się opinią miejsca idealnego na wyjście wieczorne, elegancką kolację, spotkanie biznesowe czy przyjacielskie spotkanie przy drinku. Świetna lokalizacja i stylowy wystrój to dopiero początek atrakcji, jakie oferuje to miejsce.
Menu SLA Warsaw to szeroki wachlarz dań, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających gości. Wśród przekąsek można znaleźć oryginalne kompozycje smakowe, takie jak klasyczne krewetki, a także krewetki z chorizo – danie na bazie cydru i masła z chrupiącą foccacią, w karcie znajdują się także różnorodne futomaki oraz dania z hummusem.
Pyszne przystawki i lekkie dania
Dla miłośników ciepłych przystawek SLA Warsaw oferuje między innymi popularne Bao bun – to puszysta bułeczka z majonezem kolendrowym, wakame i chrupiącą krewetką w tempurze. Całość posypana jest sezamem. Te azjatyckie bułeczki cieszą się dużą popularnością i idealnie komponują się z resztą menu. Ich smak i konsystencja sprawiają, że to świetny wybór na początek posiłku lub jako samodzielna przekąska.
Restauracja w SLA ma także bogatą ofertę dla miłośników lekkich potraw. Na przykład sałata z kozim serem to jesienno-zimowa propozycja i wyjątkowe połączenie karmelizowanego sera koziego z soczystą gruszką, chrupiącymi orzechami pekan, figami i malinami. Całość dopełnia delikatny dressing balsamiczny, który idealnie podkreśla harmonię smaków. Wszystkie składniki zostały dobrane tak, aby tworzyły wyrafinowaną kompozycję doskonale współgrającą z wyrazistym smakiem sera.
Szczególną uwagę warto zwrócić na sałatę z ośmiornicą. To wykwintna sałata z grillowanymi kawałkami ośmiornicy serwowanymi na mieszance świeżych sałat. Towarzyszą im drobno pokrojone, lekko pikantne ziemniaki, fasolka edamame, soczyste pomidorki cherry oraz aksamitny sos sojowy. Smak tej potrawy podkreśla aromatyczny sezam, który nadaje całości wyjątkowego charakteru.
A na spotkania w gronie przyjaciół SLA Warsaw poleca talerz starannie dobranych zimnych przystawek, jak też półmisek ciepłych przekąsek. Wśród nich znajdują się delikatne kalmary, soczyste krewetki oraz chrupiące krążki cebulowe w złocistej panierce.
Najlepszy tatar w stolicy
Wyjątkowym punktem w menu przystawek SLA Warsaw jest tatar wołowy. To danie to efekt połączenia tradycji i nowoczesnych trendów kulinarnych. Klasyczny tatar wzbogacony został o oryginalne dodatki, takie jak majonez truflowy, piklowana szalotka, kapary i grzyby shimeji. Starannie dobrane, najwyższej jakości składniki, w tym wyłącznie szlachetne kawałki wołowiny oraz kremowe żółtko, które jest poddawane kąpieli wodnej, tworzą wyjątkową kompozycję smaków. Tatar jest serwowany w eleganckiej formie, co podkreśla jego walory smakowe i wizualne.
Miejsce na obiad i na kolację
Dania główne w SLA Warsaw to klasyczne propozycje w nowoczesnym wydaniu. W menu znajdują się wykwintne propozycje makaronów. Na przykład „Pappardelle z truflą” to delikatny makaron pappardelle w wersji wegetariańskiej, który zachwyca połączeniem grzybów portobello i kremowego sosu truflowego, a całość dopełniona jest nutą sera grana padano. Dla miłośników klasycznych smaków propozycją jest czarny makaron tagliatelle „Tagliolini Nero” w aksamitnym sosie winno-maślanym, subtelnie doprawionym chili, z soczystymi krewetkami i pomidorkami cherry.
W menu nie mogło zabraknąć klasycznych polskich propozycji, takich jak soczysta polędwica czy aromatyczny antrykot, serwowane w wybranym stopniu wysmażenia. Towarzyszą im chrupiące frytki, delikatne baby brokuły i wykwintny sos demi-glace na bazie cielęcych i wołowych kości oraz wina porto. Polecamy również kaczkę z aksamitnym puree dyniowo-paprykowym i jarmużem oraz klasycznego burgera wzbogaconego aromatem truflowego sosu.
Wśród bardziej oryginalnych dań na szczególne wyróżnienie zasługuje łosoś podany z czarnym risotto i sosem homarowym – wyrafinowana kompozycja, która zadowoli miłośników wyszukanych połączeń smakowych. Każde danie przygotowujemy z największą dbałością o detale, by zapewnić niezapomniane doznania kulinarne.
SLA Warsaw słynie również z wyjątkowych steków, które uznawane są za jedne z najlepiej przygotowanych w Warszawie i zachwycają soczystością i aromatem.
Na deser i na drinka
Restauracja zadbała o wyjątkową deserową część menu, oferując słodkie propozycje, które doskonale dopełniają kulinarne doznania. Warto zwrócić szczególną uwagę na autorski gofr z plastrami ananasa marynowanego w przyprawach korzennych i ciemnym rumie, podawany z chrupiącą kruszonką i lodami śmietankowymi – deser, który oczaruje każdego. Doskonałym dopełnieniem tego deseru będzie szampan z bogatej oferty baru w SLA lub drink z drobinkami prawdziwego złota.
Profesjonalna obsługa SLA Warsaw zabiega o komfort każdego gościa, a specjalne wymagania dietetyczne można zgłosić już przy rezerwacji, by cieszyć się pełną satysfakcją, a zarazem bezpieczeństwem wizyty.
Miejsce spotkań w sercu Warszawy
Oprócz doznań kulinarnych SLA Warsaw jest idealnym miejscem na różnego rodzaju spotkania. Elegancka przestrzeń restauracji sprawia, że nadaje się ona na organizację wydarzeń firmowych, romantycznych kolacji, a nawet hucznych imprez. Bogata oferta koktajli, zarówno alkoholowych, jak i bezalkoholowych sprawia, że SLA Warsaw jest także popularnym miejscem do wyjścia na drinka.
Wyjątkową cechą SLA Warsaw jest też jej strefa shisha lounge, która przyciąga miłośników shishy z całego miasta. To jeden z najlepszych lounge tego typu w Warszawie, oferujący najszerszy wybór smaków i przyjemną atmosferę do spędzenia relaksującego wieczoru. Shisha w eleganckim otoczeniu to doskonały wybór dla tych, którzy szukają czegoś innego niż tradycyjna kolacja.
Restauracja działa od wtorku do soboty od godziny 18:00, a w niedziele zaprasza na obiady już od 13:00. To sprawia, że SLA Warsaw jest doskonałym miejscem na kolację w ciągu tygodnia lub na dłuższe, weekendowe spotkania przy koktajlach i eleganckim menu z szerokim wyborem dań.